dinsdag 26 mei 2015

gratis patroon Espadrilles Libelle Zomerweek


 Nodig
 • haaknaald 3
 • voor het zooltje: katoen kleur beige
 • voor de bovenkant katoen kleur blauw en groen (of eigen creatie)


Zo maak je de mini-espadrilles
Eerst worden zooltje, neus en hiel gemaakt, draadjes afgewerkt. Tenslotte worden de onderdelen aan elkaar gemaakt en versierd. 

Weetje:
De begin- en keerlossen in dit project tellen niet meer als steek. 

Het zooltje: 
De zool is ovaal en wordt rondom de opzetlossen gehaakt. Aan het begin en aan het einde wordt gemeerderd. 

start met 11 lossen
Toer 1:
haak in de 2e losse vanaf je naald 1 vaste, ook in de 9 volgende lussen 1 vaste.
In de laatste steek 3 vasten en ga door naar de andere kant van je lossen.
Haak een vaste in de volgende 8 steken. In de laatste steek haak je 2 vasten. Een halve vaste in de eerste steek van deze toer. 

Toer 2: 
1 losse en een vaste in de eerste steek en een vaste in de volgende 8 steken. Vervolgens 2 vasten in dezelfde steek, 1 vaste in de volgende en 2 vasten in de daarop volgende. In de volgende 9 steken 1 vaste, in de volgende steek 2 vasten en een halve vaste in de eerste vaste van deze toer. 

Toer 3:
1 losse en een vaste in de eerste steek. een vaste in de volgende 9 steken. 2 vasten in de volgende, 1 vaste in de daarop volgende, 2 vasten in de volgende steek. 1 vaste in de volgende 9 steken. 2 steken in de volgende, 1 steek in de daarop volgende, 2 vaste in de daaropvolgende steek en een halve vaste in de eerste steek van deze toer.  Hecht de draad af. 

De neus 
De neus van de espadrille heeft de vorm van een driehoekje die je aan het begin en aan het einde van elke toer meerdert. 

start met 2 lossen
Toer 1: 3 vasten in de eerste losse. 1 losse, keer je werk(je)
Toer 2: 2 vaste in de eerste steek, 1 vaste in de volgende en 2 vasten in de laatste steek. 1 losse en keer je werk.
Toer 3: 2 vasten in de eerste steek, een vaste in de volgende 3 steken, 2 vasten in de laatste steek. 1 losse en keer je werk. 
Toer 4: 2 vasten in de eerste steek, een vaste in de volgende 5 steken, 2 vasten in de laatste steek.  1 losse en keer je werk.
Toer 5: 2 vasten in de eerste steek, een vaste in de volgende 7 steken, 2 vasten in de laatste steek. Hecht de draad af en houd een flink stuk garen over om aan de zool vast te hechten. 

De hiel:
De hiel van de espadrille heeft de vorm van een afgeplatte driehoek, die je aan het begin en het einde van elke toer meerdert. 

start met 6 lossen
Toer 1: 2 vasten in de 2e losse vanaf je naald, een vaste in de volgende 3 steken, 2 vasten in de laatste steek. Een losse en keer je werk(je)
Toer 2: 2 vasten in de eerste steek, een vaste in de volgende 5 steken, 2 vasten in de laatste steek. Een losse en keer je werk. 
toer 3: 2 vasten in de eerste steek. een vaste in de volgende 7 steken, 2 vasten in de laatste steek. Een losse en keer je werk. 
Toer 4: 2 vasten in de eerste steek. een vaste in de volgende 9 steken. 2 vasten in de laatste steek. Hecht de draad af en houd en flink stuk garen over om aan de zool vast te hechten.

Afwerking:
Zet nu alle onderdelen aan elkaar en versier de neus eventueel met een randje. 

Hecht bovenaan de hiel aan met een nieuwe draad, 5 lossen, een halve vaste in het midden van de laatste toer van de neus, 5 lossen en een vaste aan de andere kant van de hiel. Hecht de draad af. Tomeloos veel haakplezier!!


Share on TumblrPin It!

3 opmerkingen:

 1. Wauw ze zijn geweldig! Bedankt voor het patroontje.
  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

  BeantwoordenVerwijderen